KURKKULAULUSTA

Kurkkulaulu on keskiaasialainen laulutekniikka. Sen yleisnimi siellä on höömei (xøømii, khoomei, khuumei…). Tuvassa yleisnimeksi yritettiin noin vuosikymmen sitten lanseerata nimitystä hörekter (rintaääni), mutta se ei ole onnistunut. Kaikki puhuvat höömeistä ja hörekteriksi kutsutaan rinnassa resonoivaa höömeitä. Höömeille on ominaista syvä kurkussa muodostettu bordunaääni ja yläsävelten suodattaminen kuultaviin. Yläsävelin voidaan laulaa melodioita niin, että laulaja laulaa itsensä kanssa kaksiäänisesti. 

Tuvalaisen kurkkulaulun perustekniikat ovat: höömei, kargyra ja sygyt. Näiden lisäksi on joukko johdannaistyylejä, kuten borbannadir, ezengileer ja chylandik. Höömeilaulua kutsutaan Tuvassa usein myös hörekteeriksi. Mongoliassa tyylit ovat höömei, kharghyra, ishkeree. Höömeityylejä luokitellaan siellä myös laulun sijoituksen  mukaan: rintahöömei, nenähöömei jne.

Esimerkkejä kurkkulaulutyyleistä. Pahoittelen puutteellista tekniikkaa, esimerkit on äänitetty iPhonen videolla suoraan. Taustalla oleva kuva on videotykillä heijastettu ohjelmasta Overtone analyzer /www.sygyt.com). Ääntä ei ole käsitelty mitenkään. Puheliin telineeseen ja menoksi.

Aloitetaan yläsävelaululla. Tämä EI ole kurkkualaulua, vaan länsimaista yläsävellaulua. Normaalista laulubordunasta suodatetaan yläsävelit kuuluville suuontelon kokoa ja muotoa muuttamalla:

Seuraava esimerkki on perushöömei hieman eri korkeuksilta:

Kargyra on se tyyli, joka useimmille tulee kurkkulaulusta mieleen. Matala ääni tulee vale- eli taskuäänihuulista, jotka värähtelevät puolta äänihuulia hitaammin. Tääs vuoristokargyra eli dagkargyra:

Arokargyrassa kurkunpää nostetaan ylös:

Sygytissä yhdistyy yläsävellaulun  tekniikka höömeihin. Kieli on suurinpiirtein kohdassa, mihin se hakeutuu L-äänteellä. “Hylllllly”:

Borbannadirissa käytetään kieltä. “jujujujujujujujuju”:

 

…tai huulia:

Lopuksi vielä sygytin ja kargyran sekoitustyyli chylandyk (heinäsirkka):

Kuva äänihuulista kurkkulaulun aikana. Video on kuvattu HUSin foniatrian poliklinikalla endoskoopilla: